De draagbaarheid van het geheugen

De draagbaarheid van het geheugen

Een USB stick is vandaag geen vervanger meer van een diskette. Het is een volwaardig geheugen geworden.

usb-stickDe tijd dat je op een USB-stick in termen van 128 MB sprak is nog niet zo lang geleden. Het was goed om wat documenten tussen de computer van het werk en die van thuis heen en weer te dragen. Vandaag gaan diezelfde sticks vlotjes naar de 128 tot de 256 GB. In vergelijkende termen is het best mogelijk dat het geheugen van de USB stick zelfs groter is, dan de harde schijf die in je wat oudere computer zit. Met een USB stick doe je vandaag meer dan wat documenten gemakkelijk vervoeren.

Voordelen

In heel wat laptops, die we ook al in deze nieuwsblog bespraken, is de klassieke harde schijf ondertussen vervangen door dezelfde technologie die we in de USB-sticks terugvinden. Deze SSD schijven met flashgeheugen kennen alleen maar voordelen. Er is minder stroomverbruik omdat er geen bewegende onderdelen meer in het spel zijn. Die bewegende onderdelen waren ook de oorzaak van de mogelijke vertraging bij het ophalen van de data. Maar soms ook de oorzaak van het beschadigen van de geheugenschijf. Dat is nu verleden tijd.

Draagbaar

Maar het grootste voordeel aan deze geheugendragers is hun formaat. In een kleine compacte vorm kan je heel veel data kwijt. En tegelijkertijd past het in de kleinste broekzak. Zo kan je zonder dat je scheef moet lopen, extra geheugen meenemen. En dat is misschien maar goed ook. Door de draagbaarheid van de computer gaan we steeds vaker op verplaatsing werken. Op reis je foto’s op je computer zetten is geen uitzondering meer. Maar een backup schrijven, daar komen we meestal op dat moment niet aan toe. Een fotogalerij van een paar honderd MB bewaar je niet in ‘the cloud’. Maar wees gerust, op een USB-stick is het zo gebeurd.

Reacties