Deze zomer opvolger Windows 8

Deze zomer opvolger Windows 8

Het gonsde al even van de geruchten, maar nu heeft Microsoft het zelf bevestigd. Het besturingssysteem dat onder de codenaam Blue uitlekte, is de opvolger van het eind vorig jaar gelanceerde Windows 8.

Waar in het verleden een besturingssysteem van Microsoft gemiddeld maar eens in de drie jaar een nieuwe versie kreeg, zou dit in de toekomst anders zijn. Er zou elk jaar een belangrijke update volgen. En Windows 8 zou zelf in staat zijn om je office pakket up-to-date te houden. Maar waarom een nieuwe versie, terwijl we de nieuwe interface nog niet gewoon zijn?

Windows Blue

Schoonheidskuur

Microsoft heeft duidelijk geluisterd naar de gebruikers. Dat leiden we af uit de gegevens die nu zowat zeker zijn. Neen, de oude interface met bijhorend landschap komt niet terug. Dat pad is verlaten. Maar aan de openingspagina met de tegels wordt gesleuteld. Codenaam Blue krijgt veel meer mogelijkheden om het bureaublad te personaliseren zoals het aanpassen van de kleurstellingen. Die instellingen zijn voortaan gemakkelijker beschikbaar zodat niet steeds het configuratiescherm opgeroepen hoeft te worden

Tegels blijven tegels

De nieuwigheid van Windows 8 waren de in het oog springende tegels. Deze worden kleiner zodat meer apps op het eerste scherm kunnen worden getoond. Je zal minder moeten gaan vegen en zoeken. Op dat vlak krijg je toch weer de hoeveelheid van het vroegere bureaublad voorgeschoteld. Een andere praktische aanpassing is de mogelijkheid meer actieve apps naast elkaar op het scherm te tonen met Snap View. Zo kan de gebruiker tot vier apps tegelijk op het scherm gebruiken. De standaard bureautoepassingen zoals de rekenmachine en de klok kunnen direct van deze mogelijkheid gebruik maken.

En dan nog

De nieuwe versie van Windows Blue krijgt standaard Internet Explorer 11 meegeleverd. Microsoft heeft ook aanpassingen aan de Charms gedaan. In deze module kunnen apps gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke functies. Zo is er een 'Play'-optie toegevoegd en is het eenvoudiger geworden een plaatje tussen verschillende applicaties heen en weer te schuiven. De nieuwe Windows krijgt ook meer 'touch'-bewegingen. Door vanuit de onderbalk omhoog te vegen komt een lijst met alle apps tevoorschijn. De probeerversie van de nieuwe Windows wordt al in juni verwacht. De ‘real stuff’ is voorzien op het einde van de zomer.

Reacties