Direct bewaren met Google

Direct bewaren met Google

Vaak kom je op het wereldwijde web bestanden tegen die je wilt bewaren. Soms wil je deze zelfs delen met een vriend of een collega.

Save to DriveIedere internaut weet dan dat je wat ‘werk’ voor de boeg hebt. Rechtermuisklik, bestand bewaren... tot je het gevonden bestand weer eens ergens in de diepte van je harde schijf moet gaan opduiken om het vervolgens te e-mailen naar je vrienden.

Nieuwe knop

Google heeft er wat op gevonden in de vorm van een nieuwe knop. ‘Save to Drive’ verbindt een bestand op een website met deze nieuwe knop. Druk er op en Google zal het gevraagde bestand rechtstreeks in je Google Drive neerzetten. En dan wordt het eenvoudig delen met vrienden. Want dat is natuurijk ingebakken in de gebruiksvriendelijkheid van Google Drive.

Zoals bij attachements

Het principe wijkt overigens niet ver af van de mogelijkheid die Google nu al biedt aan de houders van een Gmail adres. Daar is het ook mogelijk om attachtements van je e-mail rechtstreeks te bewaren in je Google Drive. Vermits beiden ‘on-line’ zijn, verloopt dit vlekkeloos. Dezelfde ‘on-line’ combinatie is natuurlijk ook mogelijke voor downloadbare bestanden op internet.

Je kan het zelf

De mogelijkheid om deze knop te plaatsen is nog vrij nieuw, maar wordt nu reeds omarmd door een aantal grote spelers in de wereld. Het zal niet lang duren vooraleer je deze knop overal gaat zien opduiken. Heb je zelf een website waar je voor bezoekers documenten hebt klaarstaan? De ‘Save to Drive’ knop is zo aangemaakt met enkele regels code. Hier kun je de volledige uitleg vinden.

Maar opgelet

En hiermee is er weer een nieuwe stap gezet in de richting van ons leven in de ‘cloud’. Een lokale harde schijf wordt steeds minder belangrijk in verhouding tot de opslagruimte op het internet. Ons digitaal leven gaat zich steeds meer in het virtuele afspelen. Dat schept mogelijkheden, want we kunnen overal aan onze data. Maar dat schept ook gevaren, zonder een verbinding met het internet staan we digitaal in ons bloot vel. Daarom is het goed om belangrijke documenten ook thuis ergens op een harde schijf te bewaren.

Reacties