HET DIGITALE LEVEN LAAT SPOREN NA

HET DIGITALE LEVEN LAAT SPOREN NA

Er waren de voorbije weken berichten over Facebook die zelfs niet geposte informatie bijhoudt van haar gebruikers. We moeten niet te goedgelovig zijn. Alles wat via je toetsenbord passeert is detecteerbaar. Het internet barst van allerlei toepassingen die we gratis mogen gebruiken. Facebook is daarvan één van de bekende. Net zoals Gmail, Live en de diensten van Google. Het zijn handige instrumenten die ons leven vergemakkelijken of ons leven een stukje leuker maken. Maar we mogen niet naïef zijn. Er bestaat niet zoiets als een gratis diner. Ergens moet iemand betalen voor de ingrediënten.

Toeval?

Dat gebeurt door de reclame die zo rijkelijk op de schermen uitgesmeerd wordt. Reclame die zo nauw mogelijk aansluit bij je verlangens. Is het je nog nooit opgevallen dat nadat je op Facebook losliet dat je in de zomer naar Frankrijk wil en in Google even info over het zonnige Cannes opzocht, heel wat banners in de daarop volgende dagen toevallig gaan over een luxe resort aan de Azurenkust?


Ruilhandel

Wel, zo werken als die gratis diensten. Ze gebruiken jouw zoekopdrachten, inhoud van e-mails, je statussen op de sociale media om een profiel uit te tekenen. Met dat profiel kunnen ze de reclame nog gerichter verkopen. En dus centjes verdienen op jouw creativiteit. Strikt genomen is daar niets verkeerd mee. Het is nog altijd de gebruiker van de apps die ingaat op de aanbiedingen van de adverteerder. En bovendien maken de dienstenleveranciers er geen geheim van. In ruil voor je informatie, mag jij de app gratis gebruiken.


Bewust zijn

Alleen was het even schrikken dat zelfs de ingetikte maar gewiste statussen op Facebook mee in je profiel werden gestopt. Facebook weet meer dan je vrienden over wat je van hen denkt. We moeten er ons bewust van zijn dat alles wat op je toetsenbord gepasseerd is, geregistreerd kan worden in een app. En als je dan nog eens wil schrikken.


Goedemorgen

Heb jij jezelf al ooit afgevraagd hoe komt dat een openingsscherm op je smartdevice je ‘s morgens weet te melden hoe lang het duurt om naar je werkplek te rijden? Wel eenvoudig omdat de kaarten app exact bijhoudt waar en wanner je je bevindt. Zo is het gemakkelijk om ook je dagelijks patroon te voorspellen en daar je reistijd op te kleven. Als opperste vorm van service! En zo weet Google meteen welke winkels je dagelijks passeert!

Reacties