Hoe oud is jouw back-up?

Hoe oud is jouw back-up?

Het is altijd weer een mooie gewetensvraag als een computergebruiker met de bibber bij je op de stoep staat. Zijn harde schijf heeft het begeven.

En dan volgt de klassieke vraag naar de meest recente back-up, voor we ongelooflijke kunstgrepen moeten uithalen om data te recupereren. Maar al te vaak is het laatste het enige scenario dat ons rest. Nochtans is in deze moderne tijd het nemen van een back-up geen opdracht voor een ingenieur meer.

In ‘the cloud’

Met de komst van de mobiele devices en de alomtegenwoordigheid van internet is ‘the cloud’ al een goede plek om te starten. Meestal zijn bij abonnementen of mobiele toestellen een hoeveelheid opslagruimte op een webserver voorzien. Stel deze gerust in. De back-up gebeurt normaal automatisch en achter de schermen. Deze werkwijze heeft wel een nadeel. De opslag is heel erg beperkt in volume en vreet bandbreedte.

Op de externe schijf

Voor een volledige back-up van je foto’s moet je naar het grotere werk. Een goede externe schijf die je via een USB poort aansluit op je computer, kost geen fortuin meer. Voor prijzen die variëren van 60 tot 160 euro heb je degelijke externe geheugens variërend van 250 MB tot 2 Terraflop. Wie herinnert zich nog de diskette van 1,4 MB? Op een uitzondering na hebben al deze externe een stukje software dat het backuppen faciliteert. Je kan kiezen voor een complete kopie van je harde schijf. Maar beter is dat je expliciet de mappen aanduidt waar al je eigen materiaal inzit.

Discipline en nog eens discipline

Een back-up van een app schrijven is niet noodzakelijk. Deze kan je altijd terug downloaden van internet. Maar je documenten, je foto’s en je e-mail mag je niet uit het oog verliezen. Het volstaat niet om één keer een kopie op een externe schijf weg te schrijven. Je moet dit regelmatig doen. Afhankelijk van de hoeveelheid informatie die ververst op je computer kom je met dagelijks tot een keer in de week toe. Dat is aan jou als gebruiker te bepalen. Het beste kan je dit door alle dagen de vraag te stellen, wat als ik nu eens geen back-up genomen? Als je deze vraag bij de hersteller moet stellen, dan is het te laat!

Reacties