KRIJGT MET KITKAT ANDROID EINDELIJK EEN STANDAARD?

KRIJGT MET KITKAT ANDROID EINDELIJK EEN STANDAARD?

In tegenstelling met iOS waar Apple de regie strak in de hand houdt, zwerven er in de wereld van Android meerdere versies van dit besturingssysteem rond. De versie met de codenaam Jelly Bean was tot de lancering van KitKat de meest verspreide. Maar omwille van het gebruik van geheugen en een reeks afhankelijkheden van technische specificaties, kunnen we momenteel niet spreken van één uniforme versie van Android. Met de lancering van KitKat - Leo en Olé zijn blijkbaar niet geschikt - wordt een eerste stap gezet naar een verdere uniformering.

Geheugen


In KitKat wordt een oud probleem opgelost. Het geheugengebruik werd met 16 procent teruggedrongen. Oudere toestellen en toestellen uit de onderkant van de markt kunnen nu ook de nieuwste versie van Android met volgnummer 4.4 installeren. Zelfs apparaten met slechts 512MB Ram aan boord, moeten met de nieuwste versie overweg kunnen. Dat is al het eerste goede nieuws. Het hangt natuurlijk van de fabrikanten van de toestellen af, hoe snel ze KitKat omarmen.

Interface


De interface kreeg alweer een extra stukje Google verf mee volgens hun nieuwe huisstijl. Dat zal je wel niet merken bij toestellen waar fabrikanten toch nog hun eigen grafische schil rondom Android leggen. Het is niet duidelijk of dit ook de nieuwe functies in versie 4.4 zullen hinderen. Anders kun je alvast uitkijken naar enkele leuke verrassingen.

Zoeken


Het ‘zoeken’ is steeds verder geïntegreerd in deze versie van het besturingssysteem. De telefoon app werd onderhanden genomen en is nu verbonden met google-maps en google zoeken. Een Id van een beller wordt automatisch in een google zoekopdracht gestoken. En via de verbinding met de kaarten is het zoeken naar een lokaal restaurant of winkel een kleinigheid. Voor je het weet ben je verbonden.

Berichten


Deze versie van Android laat ook toe om zelf te kiezen via welke app je je sms’en en berichten wil laten afhandelen. Google is op dat vlak niet meer eenkennig. Een andere vooruitgang in dit verband is het toetsenbord dat Google heeft ingebouwd. Daar kan je rechtstreeks emoticons tikken alsof het letters zijn.

Office


Productiviteit is ook in de wereld van Android doorgedrongen. Apple geeft bij iOS 7 zijn apps voor tekstverwerking, rekenbladen en presentaties er gratis bij. In Android KitKat is er ook een integratie met hun Quickoffice. Deze is op haar beurt geïntegreerd in Google Drive. In de vlucht een document raadplegen en annoteren is meet een Android telefoon een fluitje van een cent geworden.

Reacties