Office in the cloud

Office in the cloud

Microsoft stak haar nieuwste versie van het alom bekende Office-pakket met onder meer de klassiekers Word en Excel in een nieuwe formule. Documenten bewaar je in de toekomst op een virtuele schijf op internet.

Office 365Hoewel je nog steeds de klassieke box kan kopen met daarin een dvd waar alle programma’s opstaan, trekt Microsof met Office 365 voluit de kaart van software op abonnementsbasis. Voor thuisgebruikers kan op met een jaarlijkse fee van 99 euro niet minder dan vijf computers voorzien worden van office. Ook je Macbook kan mee in deze reeks geteld worden. Voor MacOs moet je het voorlopig wel met een verouderde versie van het office pakket stellen. Het pakket zelf is natuurlijk ook wel met de tijd - lees Windows 8 - mee geëvolueerd.

Skydrive

Met het abonnement krijg je van Microsoft nog twee extra diensten geleverd. Het meest opvallende is de 20 gigabyte extra opslagruimte op een SkyDrive. Dit is bovenop de 7 GB die iedereen gratis krijgt. Op deze ruimte kan je al heel wat ‘office’ documenten bewaren. Uitgaande van de filosofie dat je meer dan één computer bezit, is het ook belangrijk om je documenten centraal te bewaren. Zo kan je overal werken. Daarnaast bevat het abonnement ook elke maand zestig minuten Skype-beltegoed. Met Skype kan je via het internet naar vaste en mobiele nummers kan bellen

Ook lokaal

Je moet geen schrik hebben dat, als internet uitvalt, het werken afgelopen is. Hoewel Microsoft het ‘cloudmodel’ promoot, download je de Office-suite nog steeds fysiek naar je harde schijf. Alle updates - dat is het voordeel van een abonnement - volgen ook automatisch. Je bent dus steeds met de meest recente versie aan het werk. Als je abonnement vervalt, dan kan je de licentie gewoon verlengen. Doe je dat niet, dan stopt de software er gewoon mee. Maar je kunt nog steeds je bestanden raadplegen en downloaden van je Skydrive, al betaal je er niet meer voor. Bestanden toevoegen, dat kan dan wel niet meer.

Twee werelden

En dan is er nog een geruststelling. De bestanden die je opslaat op je SkyDrive staan niet uitsluitend online, maar – dankzij synchronisatie – ook op je eigen harde schijf. Je kunt ze dus steeds gebruiken, ook als je even zonder internet zit. Wanneer je computer terug een verbinding detecteert, zal het de laatste wijzigingen automatisch naar de cloud sturen. Met Microsoft 365 heb je het beste van twee werelden in huis. Lokaal werken in combinatie met een permanente en wereldwijde beschikbaarheid van je documenten.

Reacties