RSS-lezer Google Reader stopt er mee

RSS-lezer Google Reader stopt er mee

In het hoofdkwartier van Google trekt men op 1 juli de stekker uit Google Reader. Eén van de meest populaire RSS-lezers is dan niet meer.

Op Twitter wordt fel geprotesteerd tegen het schrappen van Google Reader, dat veruit de populairste RSS-lezer ter wereld is. Er gaan zelfs online-petities rond om het programma te behouden. Dat Google de beslissing nog zal terugdraaien, lijkt echter twijfelachtig.

Wat is RSS?

Vele websites die nieuws brengen stellen ook een RSS-feed ter beschikking. Dat is een specifieke gestructureerde overzichtspagina die volgens internationale standaarden opgebouwd wordt. RSS-lezers trekken één of meerdere van deze feeds in een aantrekkelijke lay-out zodat je alle nieuws op één plek hebt. Bovendien is de nieuwspagina eentje die volledig op je eigen voorkeur is uitgebalanceerd. Ben je fan van Google Reader, dan moet je op zoek naar een alternatief. Google laat overigens wel weten dat gebruikers hun data, zoals de lijst van gevolgde websites, zullen
kunnen exporteren

Alternatieven

Feedly is een goed alternatief. Naast de RSS-Feeds kan je deze toepassing ook inzetten om je favoriete blogs te volgen. Deze dienst is beschikbaar als een webbased service, maar ook als een app op iOs en Android. Op de startpagina wordt overigens netjes uitgelegd hoe je de feeds die in je Google Reader zitten, netjes geïmporteerd kunnen worden. Het is dus niet nodig om alles opnieuw in te geven.

Newsblur is eveneens een gekende RSS-dienst. Zij gaan er prat op dat het nieuws dat via de RSS-feed naar binnenkomt ook in real-time naar je gepusht wordt. Daarnaast hebben zij ook een optie om het bericht niet alleen in de RSS-lezer te lezen, maar ook om automatisch naar de originele website te surfen om daar het bericht in de originele context te lezen. Zeker niet verkeerd voor berichten waar je aan de tekst alleen niet genoeg hebt. Internet is vandaag ook vooral een visuele ervaring. NewsBlur is gratis in een webversie en voor iPad, iPhone, and Android. Een premium account opent de deur naar extra mogelijkheden.

Reacties