STEEK EEN ROUTEPLANNER IN JE SMARTPHONE

STEEK EEN ROUTEPLANNER IN JE SMARTPHONE

Als je vaak en regelmatig naar nieuwe bestemmingen moet reizen, dan heb je allicht reeds een rasechte gps in je wagen ingebouwd. Moet je maar af en toe naar een onbekende plek rijden, dan is de investering misschien iets te groot. We vertrouwen dan op onze smartphone. Daar heb je immers met bijvoorbeeld Google Maps voldoende aan. Dat klopt, maar er is minstens één groot nadeel aan dergelijke kaartenapplicaties. Ze moeten voortdurend on-line zijn en vreten bandbreedte. De besparing die je doet door geen GPS te kopen, zie je langs die weg zo weer wegsmelten. En dan heb je bij veel van die kaart applicaties constant het gevoel dat het toch geen echte routeplanner is.

Gratis alternatief

Er is een alternatief in de vorm van een gratis app, Navfree. Deze navigatie app steunt op OpenStreetMap, een open source kaarten model. Deze kaarten worden door duizenden vrijwilligers in de wereld gemaakt. Zelfs de gebruikers van Navfree beschikken over een knop om correcties door te spelen. We lazen overal dat deze kaarten wonderwel ‘up to date’ zijn. Maar we namen de proef op de som en reden van Brussel naar Hasselt. Bij het passeren van het recentelijk heraangelegde klaverblad in Lummen bleek de informatie correct te zijn. Iets wat ik niet kan zeggen van de ingebouwde gps in mijn wagen.

Kaarten

Het grote voordeel van Navfree is dat de kaart op je smartphone of iDevice geladen wordt. Dat betekent wel een behoorlijke aanslag op je geheugen, mar je moet nooit online gaan voor het navigeren. Er zijn nog een paar leuke features. Zo is er ook een connectie met Google Maps. Mocht de OpenMap je onverhoopt toch in de steek laten, dan schakelt ie naadloos over. Je kunt ook kiezen tussen het traject per wagen of te voet af te leggen, met bijhorende aangepaste instructies. In de Appstore van Apple of bij Google Play kan je voor de Benelux en de meeste buurlanden de kaarten gratis downloaden. Voor wie maar af en toe op een navigatietoestel moet steunen is dit het perfecte alternatief.

http://www.navmii.com/navfree/

Reacties