Vergeet de inbrekers te waarschuwen!

Vergeet de inbrekers te waarschuwen!

Sociale media zijn in, daar bestaat geen twijfel over. Via Facebook en andere sociale tools laten we graag weten waar we mee bezig zijn. Zoals op vakantie gaan.

Even terug naar het oude pre-computer tijdperk. Wanneer had je als familie een grotere kans op een inbraak? Wel, op het moment dat je aanwezig was op een begrafenis plechtigheid van een familielid. Dieven lezen eveneens de overlijdensberichten in de krant. Maar dan om een andere reden.

Maar ook het dievengild is geëvolueerd. Vandaag lezen ze ook mee op internet. Als jij daar te veel nuttige details omtrent je afwezigheid achterlaat, dan loop je duidelijk risico. Daarom geven we je deze gouden tips...

Geen uithangbord

Berichten als “We zijn op vakantie van 22 juli tot 1 augustus” zijn natuurlijk verboden. Het is te expliciet en geeft mensen met kwade bedoelingen te veel speelruimte. Je zegt dus nooit dat je weg bent. We horen lezers al lachen. Maar kijk eens even zelf op je eigen muur waar de berichten van je vrienden verschijnen. Is er dan echt geen enkele?

Geen raadbare plaatjes

Natuurlijk schiet je prachtige foto’s op vakantie. Maar weet dat een prachtige zonsondergang met een Aziatische tempel op de achtergrond een duidelijk signaal is. Je bent nog niet dadelijk thuis. Hetzelfde geldt natuurlijk van elke foto waarvan je kunt afleiden dat je ver van huis bent. Daarom deze tip: plaats je foto’s nooit tijdens je reis, maar achteraf wanneer je terug bent.

Strikt voor vrienden

Als je het toch niet kan laten, controleer dan tenminste de privacy setting van je bericht. Zorg er voor dat alleen je vrienden dit kunnen zien. Waarbij je ineens een andere reflectie moet maken. Ken ik al mijn Facebook vrienden? Hoe vaak heb ik in het verleden mensen aanvaard die ik eigenlijk toch niet ken? En om die reden is het misschien toch goed om de eerste twee tips ter harte te nemen.

Instellingen

Bovendien is het nooit verkeerd om periodiek je instellingen op Facebook na te kijken. Wie kan wat zien? Want Facebook verandert regelmatig haar policy op dit vlak. En als je dit niet bijhoudt, dan zou informatie over jezelf die je niet wijd verspreid wil zien, wereldwijd zichtbaar worden. Zeker nu Facebook haar nieuwe zoekfunctie aan het uitrollen is. Maar hierover later meer.

Reacties